Menorca és una illa marcada pel vent i la naturalesa salvatge. Illa disputada per romans, musulmans, francesos, anglesos i espanyols, per la seva situació estratègica al centre de la Mediterrània occidental, té al Port de Maó un dels seus majors símbols. Un port natural i situat que ha deixat un llegat històric impressionant.

Declarada al 1993 com a Reserva de la Biosfera per la UNESCO per la compatibilitat entre el desenvolupament econòmic, el consum de recursos i l’excel·lent conservació del patrimoni i paisatge. Menorca disposa d’una gran diversitat i hàbitats mediterranis, amb animals i plantes autòctons de l’illa, alguns en perill d’extinció.

Aquest any és candidata a Patrimoni Mundial per la UNESCO pels seus monuments talaiòtics, un museu a l’aire lliure d’autèntic valor excepcional pel seu alt nivell de conservació i per la gran concentració de jaciments (1.500 en tan sols 700 km2).

La superfície de Menorca és de 702 quilòmetres quadrats. El lloc on es veu el primer raig de sol d’Espanya és a la costa de Sant Lluís, a l’est de l’illa. Geològicament, l’illa es pot dividir entre el nord i el sud. Un nord colpejat per la tramuntana, agrest, accidentat, amb molts illots, platges de sorra rogenca o fosca i poca vegetació. El sud, més amable, format per roca calcària travessada per barrancs, amb cales de sorra blanca i pins

El Port de Maó és el port natural més gran de la Mediterrània, amb cinc quilòmetres en línia recta que s’obren al mar. A la ribera sud es troba la ciutat d’Es Castell i Maó, amb passejos marítims, restaurants i botigues. A la ribera nord es troba la Base Naval, zona exclusivament militar i una de les urbanitzacions més prestigioses de l’illa, Cala Llonga, en què conviuen cases d’estiueig de residents i de personatges il·lustres de la premsa rosa nacional i internacional. Les cases més emblemàtiques del Port són Venècia i The Golden Farm (o Sant Antoni). La Casa Venècia és l’antiga casa d’estiueig de la família de Richard Branson, una casa blanca que sembla estar surant al mig del port. The Golden Farm, finca vinculada a tots els episodis històrics més importants de l’illa com el desembarcament de les tropes espanyoles a les ordres del Duc de Crillon, o el resguard de la tropa de l’Almirall Nelson, qui segons explica la llegenda, va tenir una trobada amb Lady Hamilton. També va ser escenari del pas de l’emperadriu Sissi, l’última reina d’Itàlia, Eduard VII, príncep de Gal·les amb la seva esposa, entre altres episodis.

La Fortalesa de la Mola és un altre enclavament espectacular del port de Maó i és on precisament, arrencarà la carrera de les 10 Milles. Va ser en el segle XVI quan el Governador Moncayo va aconsellar la construcció d’una fortalesa a la zona però no va ser fins al 1708 que els anglesos van iniciar un fort i un hornabec. Aquest fort no s’acabà però en 1799 es van construir dues torres de defensa, Cala Teulera i Princesa. La fortalesa que podem visitar avui, ja és obra espanyola.

DSC_5892 (Medium)